Publicatiedatum: 24 april 2019

Hybride en elektrische auto's: welke soort hefbrug is daarvoor geschikt?

De elektrische auto is in opmars en daarbij moet er in de werkplaats al rekening gehouden worden met reparaties aan dergelijke voertuigen. Bij elektrische voertuigen is het van belang dat de accu goed bereikbaar is aan de onderzijde van het voertuig. Een 2-kolomshefbrug, een stempelhefbrug met armen of plateau stempelhefbrug met extra brede stempelafstand zijn hefbruggen waarop men elektrische en hybride auto's kan repareren.
 

Onderhoud en reparatie aan elektrische voertuigen

Bij aanschaf van een nieuwe hefbrug dient de klant rekening te houden met enkele specifieke aspecten van het werken aan een elektrische of hybride voertuigen. Bij werkzaamheden aan de aandrijflijn, moet de aandrijflijn vaak gedemonteerd worden. Daarvoor zijn veelal speciale heftafels beschikbaar die tegelijkertijd als werkbank kunnen worden gebruikt. Dergelijke heftafels worden bij bepaalde premiummerken al ingezet om de geïntegreerde motor en transmissie te demonteren. 
 

2-kolomshefbruggen

Autec 2-kolomshefbruggen zijn geschikt voor het demonteren van de aandrijflijn van hybride of elektrische voertuigen, doordat het voertuig onder de krikpunten geheven wordt. Onder het voertuig is hierdoor veel ruimte en de monteur heeft goede toegang tot de gehele onderzijde. De 2-kolomshefbruggen zijn leverbaar met een maximaal hefvermogen van 3,2 – 5 of 7 ton.
 

Stempelhefbruggen

Een belangrijke factor bij stempelhefbruggen is dat de afstand tussen de stempels groter moet zijn. Was die een paar jaar terug 1300 mm, door de inzet van bredere platformen in het auto-ontwerp is dat al naar 1500 mm gegaan. Bij de huidige elektrische voertuigen kan dat zelfs 1800 mm of meer zijn. Door de afstand te vergroten tussen de stempels is er nog meer ruimte aan de onderzijde van het elektrische of hybride voertuig.
 

Uw werkplaats voorbereid op elektrische voertuigen

Om voorbereid te zijn op de komst van elektrische voertuigen (zoals Tesla) in de werkplaats is een goed advies noodzakelijk. Ook voor hybride voertuigen (zoals Toyota of Lexus) hebben bepaalde soort hefbruggen meer voordelen ten opzichte van andere hefbruggen.

Neem daarom contact op met ons voor op maat advies hoe uw werkplaats klaar kan zijn voor de toekomst!